Aktier ger högre avkastning på livet

stimulanser ökar priset på aktierNu sitter många investerare på stora vinster och är beredda att sälja om besvikelser kommer om företagens vinster. Börsen är dyr just nu och chansen är nu stor att vi får ett börsras eftersom risken för lägre vinster är stor framöver. Det menar Günther Mårder och Jan Dinkelspiel som har startat Sparpodden. I slutändan måste någon betala för stimulanserna som drivit ned räntan och blåst upp börsen. Centralbankerna som trycker pengar skjuter notan på kommande generationer.

Är börsen idag dyr?

Börsen har rört sig uppåt under en tid men företagens vinster har inte stigit nämnvärt. Vidare pratar de om att bolag som inte delar ut pengar tycker att de själva kan förränta dina pengar bättre genom att återinvestera pengarna istället för att dela ut. Varför vill du äga ett bolag som inte delar ut pengar?

Anställda tycker inte aktieägare behövs

Arbetstagare blir upprörda när företag sparkar personal och tycker aktieägare är giriga. Bolag vill försvara nuvarande personal och därför sparkar man vissa delar av personalen för att gå framtiden bättre till mötes. Utan aktieägare så finns inget kapital i ett bolag för att betala löner, utveckla företaget och personal. Aktieägare behövs lika mycket som ett företags personal. Tänk dig om din lön skulle sluta komma in den 25e bara för att företaget går dåligt? Det hade inte varit okej eller hur? Likadant är det för aktieägare om de inte får sin utdelning trots att de riskerar sina sparpengar.

Förväntningar på framtiden är spekulation

Titta på hur ett företag har presterat historiskt. Har företaget en lönsamhet idag? Om inte så kanske marknaden spekulerar om tillväxt och framtida vinster? Günther Mårder älskar H&M men varnar för Fingerprint. Han tycker man ska bita i det sura äpplet och köpa ett välskott bolag för ett okej pris istället för att köpa ett dåligt. Mitt personliga råd till dig som läsare att att köpa dessa välskötta bolag när en makrokris sker, då är det marknadens rädsla som får priset att gå ner och inte företagets dåliga prestationer.

Är du sugen på att börja handla med aktier? Spana in min jämförelse mellan nätmäklare här.

Lämna en kommentar