Bolån

bolån

Bolån är det vanligaste lånet i Sverige och idag så kan du enkelt ansöka om lånelöfte direkt på internet. Genom att jämföra bolån på nätet så kan du vara säker på att du får bäst villkor och ränta. Här nedan kommer några populära banker som erbjuder bostadslån:

  • Swedbank
  • ICA Banken
  • SBAB

Att ansöka om bolån över internet är enkelt och går snabbt. Du behöver bara fylla i uppgifter för inkomst, familjeförhållande och andra skulder. Banken hör sedan av sig om ditt lånelöfte beviljas eller inte.

Det här avgör din bolåneränta

  • Marknadsvärdering på ditt hus/lägenhet
  • Belåningsgraden för bostaden
  • Lånevolym
  • Inkomst
  • Amorteringsgrad
  • Sparande, fonder och aktier hos banken
  • Om du har betalningsanmärkningar

90 procent av alla hushåll i Sverige väljer rörlig ränta på sina lån.

Rörlig ränta har varit det bästa valet i många år eftersom vi har haft räntesänkningar och en historiskt låg reporänta. Det har varit och är billigt att låna pengar vilket har gjort att bostadspriser har stigit. Att välja bunden ränta på ditt lån är endast bra om du vill känna tryggheten i att ha översikt över dina månadsutgifter. I slutändan blir ett bundet lån dyrare, eftersom du betalar en inbyggd premie för att binda räntan över tid. Bankerna gillar de bundna lånen eftersom de tjänar bra på trogna kunder och att risken blir lägre för bankverksamheten.

Tips inför bostadslån

Att tänka på vid lånelöfte
Lånelöften ger dig ingen information om vilken ränta du får utan det är bara ett löfte om vad du kan låna med nuvarande omstädigheter. Förändras din livssituation eller ekonomi så kan bankerna dra tillbaka lånelöftet. Kom ihåg att inte göra några större inköp eller konsumtion på avbetalning under tiden du har fått ditt lånelöfte. Kreditupplysningar kan förstöra din kreditvärdighet genom att banken ser att du har fler skulder än sist.

Lägg ihop flera lån till ett
Har du flera privatlån från olika långivare så kan du fråga din bank om du de kan lägga ihop alla lån till ett enda bolån. Så blir det lättare för dig att hålla koll på dina lån och betalningar. Dessutom slipper du flera avi-kostnader.

Gör en värdering innan din låneansökan
Se till att be din bank om en ny värdering av ditt hus eller bostadsrätt, banken brukar göra en muntlig värdering gratis. Fördelen med en aktuell värdering är att du kan få ett större låneutrymme och förbättra din belåningsgrad.

Listränta är bankens maxränta
Den ränta som banken kallar listränta för olika bolån som rörlig, 1 år, 3 år, 5 år är deras maxränta. Det är den dyraste räntan du kan få som ny kund eller om du inte förhandlar din ränta. Du bör se till att få en ränterabatt hos din bank.

Ränterabatter är tidsbegränsade
Om du och din bank kommer överens om en ränterabatt så är den oftast tidsbegränsad, normalt 12 månader. Banken brukar inte kontakta dig om att ränterabatten utgår, utan du måste själv hålla koll på när det är dags att förhandla om räntan igen. Skriv upp när din ränterabatt går ut eller lägg in en påminnelse i mobilen. Fråga din bankkontakt hur länge din ränterabatt gäller eller läs i lånevillkoren för att hitta informationen.

Undvik onödiga aviavgifter
Banker och kreditgivare brukar ta ut avi-avgifter för lånebetalningar, så se gärna till att inte dela upp ditt lån. Fråga din bank om de tar ut avi-avgifter för lånebetalningar, och om de gör det fråga hur du kan undvika dem.

Amorteringskrav till 50% av bostadens värde
Idag är det amorteringskrav ner till 50% av bostadsvärdet. På bolån mellan 70-85% ska amortering ske med 2% per år. På lån mellan 50-70% ska amorteringstakten vara lägre och uppgå till 1% per år. Har du en belåningsgrad under 50% så finns ingen lag om amortering. Fundera på vilken belåningsgrad du hamnar på vid ett bostadsköp innan du ska låna pengar.

Förhandla bolåneränta
Om du vill förhandla din ränta så kan du med fördel boka ett personligt möte med din bank. Se till att förbereda dig inför mötet genom att sammanställa din privatekonomi. Då blir det lättare för din bankkontakt att se din kreditvärdighet. Det här bör du skriva ned:

  • Inkomster från lön eller företag
  • Inkomster från kapital som utdelningar från aktier
  • Skulder som CSN-lån, konsumtionslån och bolån
  • Tillgångar som fonder, aktier, pensionsspar, obligationer, sparkonton
  • Personliga tillgångar som bil, husbil, segelbåt, klockor och guldsmycken