Avanza Småbolag by Skoglund

Av PlaceraPengar.nu | november 27, 2020
0 Kommentarer
Avanza Småbolag by Skoglund

Nyligen lanserade Avanza tillsammans med Fredrik Skoglund en ny småbolagsfond som ska heta Avanza Småbolag by Skoglund som är exklusiv för Avanzas kunder. Första investerare i fonden var Erik Selin som placerade 200 miljoner kronor.

Varför ska man investera i nya Avanza Småbolag by Skoglund?

  • Du får aktiv förvaltning till ett attraktivt pris.
  • Fredrik Skoglund har 22 års erfarenhet av småbolag och har investerat alla sina pengar i fonden. Han förvaltade tidigare Länsförsäkringar Småbolag som utvecklats med +105% senaste tre åren.
  • Småbolag har historiskt haft bättre avkastning än större bolag.

Hur stora bolag ska fonden investera i?

Översta gränsen är 75 miljarder i börsvärde, så Skoglund investerar inte i bolag med högre börsvärde än så. Så fonden investerar i svenska bolag mellan 0-75 miljarder kronor i börsvärde. Men i huvudsak ska han leta bolag med ett börsvärde på 0-15 miljarder kronor. Det beror på att dessa bolag växer sin försäljning och vinst snabbare än storbolag. Tanken är att man ska hitta nästa Nibe och Balder och sedan följa med på resan upp.

Avanzas sparekonom Nicklas Andersson intervjuar förvaltaren Fredrik Skoglund.

Innehav

Största innehav i nya fonden Avanza Småbolag by Skoglund är Husqvarna, Peab och AcadeMedia.

AktieAndel
1.Husqvarna B4,6%
2.Peab B4,2%
3.AcadeMedia3,6%
4.Recipharm B3,4%
5.JM3,3%
6.Elekta B3,2%
7.Bufab3,1%
8.Stillfront3,1%
9.Embracer3,0%
10.Sinch3,0%

Husqvarna sysslar med utomhusprodukter som motorsågar, robotgräsklippare, trimmers och åkgräsklippare. Peab är ett byggbolag med verksamhet i Norden. AcadeMedia är ett utbildningsföretag med privata skolor inom förskola, grundskola, gymnasie- och vuxenutbildningar.

Innehaven kommer att uppdateras månadsvis.

Hur fungerar fondupplägget?

Avanza Småbolag by Skoglund är en matarfond som placerar minst 85% (och i praktiken 100%) av sina medel i mottagarfonden FE Småbolag Sverige som förvaltas av Fredrik Skoglund. Det är därför som fonden kan ha en lägre avgift än andra aktivt förvaltade småbolagsfonder.

Du kan köpa Avanza Småbolag by Skoglund i alla typer av konton som ISK, KF och Aktie- och fondkonto. Förvaltningsavgiften är 1,15 procent och totalt omkring 1,30 procent i avgift inräknat transaktionskostnader för köp och sälj för dig som sparare. Normalt brukar aktiva småbolagsfonder ligga på 1,50% i förvaltningsavgift.

Hur många aktier kan fonden investera i?

Avanza Småbolag by Skoglund kan investera i omkring 400 bolag och de siktar på att ha 45-75 aktier i portföljen. Anledningen till så många innehav ska vara att man vill kunna investera i de minsta bolagen. Eftersom man inte kan portionera ut så mycket kapital i varje småbolag så får man helt enkelt utöka antalet bolag. Peter Lynch som hade 29% årlig avkastning mellan 1977-1990 hade över 1000 aktier i sin fond. Så bevisligen kan man ha ett stort antal positioner och ändå slå börsindex rejält.

Investeringsteman Skoglund letar efter

Teman som fonden investerar inom är hållbarhet, digitalisering och transformering. I en intervjun ovan så säger Fredrik Skoglund att man letar bolag som kan få en ESG-prägel, då kan aktierna få en hög värdering på börsen. Men samtidigt är det viktigt att man inte i förväg betalar för ESG-stämpeln.

En strategi för lyckade investeringar är att Fredrik åker ut och träffar ledningarna för bolagen ofta. Högt förtroende för ledningen är viktigt om fonden ska göra investeringar.

Varför är småbolag så intressanta?

Aktiekurserna drivs av vinsttillväxt och vinsterna har en möjlighet att växa snabbare i småbolag då de växer från en lägre bas. Ett annat skäl är att vi har en låg ränta vilket gör att små tillväxtbolag för höga värderingsmultiplar.

”Sedan 1999 har småbolagsfonder levererat nästan 1.000 procent i avkastning totalt, medan svenska storbolagsfonder ligger runt 350 procent” – Fredrik Skoglund, DI.se, 25 november.

Är risken större i småbolag?

Det beror på vilket perspektiv du har. Om du har ett avkastningsperspektiv så är det inte större risk då småbolag tenderar att ha högre avkastning och tillväxt än storbolag. Men om man tittar på volatiliteten så är det högre risk då aktiekursen rör sig mycket mer upp och ner.

Vem är Fredrik Skoglund?

  • 22 års erfarenhet av stockpicking bland småbolag på aktiemarknaden.
  • Har tidigare förvaltat framgångsrika fonden Länsförsäkringar Småbolag Sverige. Fonden har senaste 5 åren haft en avkastning på 148%.
  • Har tidigare arbetat som aktieanalytiker och småbolagsstrateg på Carnegie.
  • I september 2020 grundade han FE Fonder tillsammans med fastighetsmiljardären Erik Selin som investerade 200 miljoner kronor.
  • Skriver på Twitter under nickname @Fresko04, där kan du följa honom och ställa frågor.
Fredrik Skoglund förvaltade tidigare Länsförsäkringar Småbolag

Andra populära fonder från Avanza:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar om placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.