Köpa utländska aktier – Tänk på detta

Köpa utländska aktier

Att vilja handla och investera i utländska aktier blir allt mer populärt. Det finns många bra svenska aktier att välja mellan på börsen, men genom att kombinera dessa med utländska får du en portfölj som är mycket säkrare och med risker som är mer spridda.

Vart kan man köpa utländska aktier?

Är du intresserad av att köpa aktier från utlandet är Avanza ett riktigt bra alternativ. Hos Avanza kan du hitta aktier från bland annat USA, Kanada, Portugal, Italien, Belgien, Frankrike och Italien. Du hittar även aktier från Tyskland, Holland och mycket mer. Är det så att du vill handla aktier från USA och Kanada behöver du först ingå i ett avtal. Ett sådant avtal krävs dock inte för resterande länder som Avanza erbjuder. I dagsläget finns det hela 11 digitaliserade marknader hos Avanza som gör det möjligt för dig att handla direkt på webben eller via Avanzas nedladdningsbara applikation. Vill du ta del av aktier från andra länder än de som erbjuds kan du även kontakta mäkleriet via telefon. Observera att courtaget då vanligtvis är högre.

Varför ska man inte köpa utländska aktier i en ISK?

Att välja ett ISK-konto kan kännas som en bra idé när du ska investera i utländska aktier, men det är inte alltid den bästa lösningen. Många anser att kapitalförsäkringen är det som känns mest lockande jämfört med ett ISK. Det beror på att i en kapitalförsäkring så gör Avanza automatiskt anspråk på källskatten som du betalar på dina utländska aktier. Du får sedan tillbaka pengar retroaktivt med eftersläpning. När du äger utländska aktier på ett investeringssparkonto så måste du själv skicka in blanketter till skatteverket i det land som värdepapperna är noterade.

Kapitalförsäkring bäst för utländska aktier

Sanningen är att kapitalförsäkring faktiskt är mycket användbar för utländska aktier. Kort och gott gör kapitalförsäkringen det möjligt för dig att slippa deklarera alla aktieaffärer som du gör. Du kan enkelt spara när och hur du vill, och kan ta ut dina pengar utan att behöva betala någon form av avgift. Skatt är dock fortfarande något som du kommer behöva betala, men du betalar den årligen/kvartalsvis istället för i samband med varje uttag.

Hur fungerar källskatt på utländska aktier?

När du använder dig av ett ISK behöver du inte betala någon skatt på din utdelning. Detta förutsätter dock att du bara handlar svenska aktier. Är det däremot så att du vill köpa utländska aktier kommer du att betala en källskatt. Källskatten kan du få en avräkning för när det är dags för deklaration, vilket betyder att källskatten betalas tillbaka till dig. Det finns däremot undantag i frågan. Om du har ett underskott av kapital kommer du inte att kunna göra ett avdrag på mer än 500 kronor. Har du ett bolån kommer du troligtvis att slå i detta tak.

Skatt på att sälja utländska aktier i KF eller ISK?

När du säljer dina aktier och gör vinst behöver du betala skatt. Hur aktierna beskattas varierar dock beroende på vilken typ av konto som du har. På både ISK och kapitalförsäkringskonto kommer du att betala en årlig/kvartalsvis procentsats, vilket betyder att du inte behöver betala skatt för varje försäljning du gör. Denna procentsats är baserad utifrån värdet på kontot, vilket kallas för en schablonskatt. Schablonskatt ligger på 30 %, men hur den dras ser olika ut.

Köpa utländska aktier hos Avanza?

Avanza är en av de bästa plattformarna att använda sig av om du vill köpa utländska aktier. Det första steget du ska ta är att skapa dig ett konto som passar för dina investeringar. Huruvida du väljer ett ISK eller ett KF beror på hur din ekonomi ser ut idag. Som tidigare nämnt är KF inte att rekommendera om du har ett bolån där du betalar en högre ränta än dina ränteintäkter eller om du har ett underskott av kapital. Hos Avanza kan du sedan sätta in pengar och börja handla med aktier från olika länder, t.ex. Tyskland, Portugal, USA eller Holland.

Hur mycket du kommer att få betala (courtage) skiljer sig mycket beroende på vilket land du väljer att handla från. Courtaget skiljer sig även mycket från svenska aktier. På Avanzas hemsida kan du hitta information om priser, men kom ihåg att det även tillkommer växlingsspread om du väljer Avanza som plattform. Denna avgift ligger på 0,25 % och grundas på att Avanza sköter valutaväxlingen åt dig.

Är det dyrare courtage att handla utländska aktier?

Nej, i de flesta fall är det faktiskt så att utländska aktier är billigare och därför lockas många att använda sig av just dessa. Ett lågt courtage kan kännas riktigt bra, men det finns oftast en anledning till varför de inte är dyrare. När du handlar med utländska aktier kommer du att behöva betala för en växlingsavgift och det är främst denna som gör aktierna kostsamma i slutändan. Växlingsavgiften betalas både vid ett köp och vid en eventuell försäljning. I slutändan finns det således risk för att växlingsavgiften blir mycket dyrare än courtaget i sig. Du kan kolla in Avanzas prislista för handel i utlandet här.

Det finns dock sätt att undvika alldeles för höga växlingsavgifter och det är genom att handla med CFD:er. Med CFD:er behöver du inte betala växlingsavgifter på hela positionens värde och du behöver inte heller betala någon stämpelskatt.

Vad är valutaväxlingsavgift?

De allra flesta människor som vill handla med värdepapper har den svenska kronan som sin primära valuta på kontot, förutsatt att man bor i Sverige, det vill säga. När du sedan väljer att köpa eller sälja värdepapper kommer pengarna att behöva växlas. Det innebär att om du köper värdepapper från Portugal, där man använder en annan valuta än SEK, kommer pengarna att behöva omvandlas till svenska kronor innan de hamnar på ditt konto. Denna växling sker automatiskt och du betalar en valutaväxlingsavgift för att det ska ske.

Valutaväxlingsavgifter är något som även förekommer på många bankkort. Kanske har du själv märkt av det när du har tagit ut pengar i ett annat land än i Sverige? När du gör ett uttag i en bankomat i ett annat land dras en avgift för att omvandla dina svenska kronor på kontot till den utländska valutan i de kontanter som du sedan får ut i handen. Det är lite samma princip.