Hur man får hög avkastning på börsen

Med hög avkastning kan du bli rik med lite pengar

Att spara pengar är en bra början. Men för att bli riktigt rik på börsen så krävs det en hög årlig avkastning under lång tid. Du behöver dela risk med marknaden länge.

Om du inte har tjänat en massa pengar på företagande eller har skrapat hem miljonvinster på lotto så är en hög avkastning på börsen det enda alternativet. Om du kan spara 100 000 kronor och sedan får 30% årlig avkastning på börsen under en tioårsperiod så har du fått ett kapital på 1,4 miljoner kronor. Det här är kraften i ränta på ränta med hög årlig avkastning. Det är samma metod som Joel Greenblatt skriver om i boken En liten bok som slår aktiemarknaden. Men det är också samma metod som världens rikaste investerare Warren Buffett har använt sig av.

En liten investerare har en fördel

Fördelen är att du som liten investerare med endast 100 000 kronor kan investera i alla småbolag på börsen. Det gör att du i teorin kan uppnå en årlig avkastning på 50%. Men för att kunna göra det krävs det att du läser böcker om aktier, läser årsredovisningar och delårsrapporter och lägger ett par timmar om dagen på att lära dig börsen. Det kommer att behövas mycket jobb från dig, men efter 5-7 år bör du kunna få en hög årlig avkastning. Om du inte är tillräckligt intresserad så är det bästa alternativet månadssparande i indexfonder. Avkastningen blir då omkring 5-10% per år istället.

Vilken typ av aktier måste man köpa?

För att få riktigt hög avkastning måste man hitta potentiella tillväxtbolag som är lågt värderade (låg multipel) och där tillväxten och rörelsemarginalen är på väg att förbättras. Då kommer efter ett tag även en multipelexpansion och fondflöden. Krafter som ger en stark hävstång på aktiepriset:

  • Låg multipel t.ex. P/E 10 som blir P/E 30
  • Tillväxt per år som går från 5% till 15%
  • En rörelsemarginal som går från 5% till 15%
  • Småbolag med börsvärde på 1 miljard som stiger till 3 miljarder

När de här fyra krafterna samverkar så blir det en kraftig hävstång och värdestegring i bolagets aktie. Det är på det här sättet du kan tjäna riktigt mycket pengar på aktier. För att hitta dessa aktier som står inför en sådan förändring så krävs kunskap om bolaget och erfarenhet. Det krävs ett tränat öga för att se underliggande potential. Du behöver också förstå hur bolaget kommer att utvecklas kommande år och om ledningen kommer att leverera på sina finansiella mål.

Några exempel på aktier som småsparare har kunnat tjäna pengar på senaste åren:

AktieVerksamhetUtv. 15 år
SagaxFastigheter+13 340%
VitecProgramvara+7 983%
VitrolifeProvrörsbefruktning+6 121%
BalderFastigheter+4 547%
Fenix OutdoorFriluftskläder+2 734%

En investering på 100 000 kronor i Sagax för 15 år sedan är idag värd 13 miljoner kronor. Totalt har man fått 38% CAGR (årlig avkastning).

Om du istället hade investerat i Balder med 100 000 kronor så hade dina aktier varit värda 4,7 miljoner kronor idag. Totalt hade avkastningen blivit 29% CAGR. På lång sikt gör avkastningen på 38% CAGR i Sagax att du får +8,3 miljoner kronor mer. Det är därför avkastningen per år är så viktig om du vill bli rik på aktier. Men tänk på att det är riskjusterad avkastning som är viktigast i slutändan. Om du förlorar kapital permanent på börsen så blir det svårt att komma tillbaka.