Budget

Budget är en prognos över hur din framtida privatekonomi kan se ut. En budget för hushållet kan innehålla inkomster från lön och kostnader för inköp såsom mat, bensin, kläder, försäkringar och underhållning. I budgeten kan du sätta upp ett mål på hur mycket kostnaderna får utgöra av din familjs totala inkomst. På det sättet kan du få pengar över som du kan spara på ett sparkonto för ökad frihet och trygghet.

Budget

Budget för sparande

Pengarna som blir över i din budget kan du använda som ett buffertsparande eller till amortering av ditt bostadslån. Det viktigaste är att din budget tillåter ett sparande så att du kan bygga upp en trygghet för dig själv och din familj.

Du kan också budgetera för speciella projekt såsom bröllop, fest eller en resa. I en sådan budget du räkna på alla poster som kommer kosta pengar inför och i samband med till exempel resan. När du vet hur mycket projektet eller upplevelsen kommer kosta så vet du också hur mycket du måste spara varje månad. Tidsfaktorn är viktigt när du ska skapa en budget, den styr nämligen hur mycket du måste spara varje månad. Med en budget kan du få kontroll och slippa otrevliga överraskningar när du får fakturan för din resa. Här kommer några bra budget tips:

  • En budget gör att du kan planera och förändra din ekonomi
  • Jämför inkomster med utgifter för att se hur du ligger till
  • Samla alla dina kvitton i en pärm och sortera månadsvis
  • Ställ upp en budgetkalkyl och lista saker som mat och telefonräkning
  • Hur mycket pengar går du plus eller minus med varje månad?

Planera och budgetera

För att kunna köpa saker eller investera i din första bostad så behöver du planera din ekonomi. Med mål kan ditt sparande bli lättare och roligare. En lyckad privatekonomi kretsar kring att få överblick och sätta mål. För att komma igång med din budget kan du fundera över följande frågeställningar.

Vad vill du åstadkomma? Fundera på vad det är du vill ha och sätt sedan ett bra mål som gör det till en utmaning. Resan till målet är alltid roligare än när du har nått målet enligt mig. En förändring börjar med att sätta mål. Fundera också över vad ditt mål kommer att medföra för kostnader.

Hur ska du finansiera kostnaderna? Fundera över hur mycket pengar du behöver till ditt mål och var kassaflödet ska komma från, din lön eller genom att sälja någon pryl? Visionera ditt mål och hur det kommer att kännas när du har uppnått det! Motivation är viktigt för att orka när sparandet tar emot.

För att förverkliga drömmar behöver du sätta dig ner och börja planera nu. Tänk efter före och inte efter, för då är det redan försent.