Vad är allokering av tillgångar?

Många rådgivare inom finans brukar prata om allokering av kapital, men vad betyder det egentligen?

Enkelt uttryckt kan man säga att allokering är fördelning av en resurs. I ekonomiska sammanhang rör dig sig om pengar som man ska fördela för att få en bättre riskspridning.

På startsidan för den här bloggen börjar jag med att fråga hur vill du placera dina pengar? Sedan kan du läsa om olika tillgångar som sparkonton, aktier, räntor, fonder, obligationer, guld och fastigheter. Alla dessa tillgångar är olika val som du kan göra för att allokera (fördela) dina pengar.

Exempel: Jag har just nu allokerat mitt kapital med 70% aktier och 30% på sparkonton med hög sparränta. Jag vill vara exponerad mot aktiemarknaden men samtidigt ha 30% i kassa som jag snabbt kan flytta och köpa aktier för. Genom att allokera mina pengar på det här sättet känner jag mig bekväm och kan sova gott.

Allokering av kapital är viktigt

Att kunna ta rätt beslut om hur kapital ska fördelas är jätteviktigt för en VD. Eftersom en verkställande direktör arbetar åt aktieägarna så borde avkastningen premieras. Varje investeringsbeslut borde vägas i lönsamhet mot andra alternativ. Är det rätt att göra en investering som ger 8% avkastning när avkastning på egna kapitalet är 20% i bolaget? Kanske är kapitalallokering den viktigaste uppgiften för en VD? Den bästa boken om hur du blir duktigt på allokering har jag skrivit om här.

Lämna en kommentar