Aktieklubb

En aktieklubb är en grupp människor som är intresserade av aktier och placerar gemensamma pengar med målet att få en bra avkastning på aktier. Det gemensamma startkapitalet består oftast av en engångsinsättning eller månadsinsättningar till klubbens aktiedepå som medlemmarna äger en andel av.

Syftet med klubben är att lära sig mer om aktier och umgås med likasinnade med samma hobby. Vid årets slut så kan vinsterna delas upp bland medlemmarna eller så åker klubben på gemensamma resor för pengarna.

Starta en aktiesparklubb

Aktiesparklubben bedrivs ofta inom ett så kallat enkelt bolag där medlemmarna köper aktier tillsammans. Eftersom syftet inte är att en juridisk person ska äga aktierna så blir ett enkelt bolag mer lämpligt enligt Skatteverket.

Fördelar med att starta en aktieklubb:

  • Lärorikt
  • Ofta lönsamt
  • Det är trevligt och socialt
aktieklubb

Tänk på att sparande i aktier är ett långsiktigt åtagande, därför är det viktigt att medlemmarna i klubben kommer bra överens. Att sälja aktier i en börskrasch är inte roligt ifall några medlemmar vill gå ur klubben. Försök lära känna varandra först!

Hur många ska man vara i en aktiesparklubb? Ungefär 5-10 st personer är lagom, annars är det svårt att få till möten. Dessutom kan vinsterna bli för små annars. Tänk igenom för- och nackdelar med stort respektive litet antal klubbmedlemmar innan du bestämmer dig för vilka du ska bjuda in och för hur många du vill ha med.

Kom ihåg att skriva ett avtal och villkor för din klubb. Exempel på saker att skriva in är hur ni ska handla med aktier, vilket insatsbeloppet är, hur beräkning av varje medlems andel går till, vad som händer om en medlem vill går ur klubben och så vidare.

Idag har nätmäklarna på internet startat tjänster som underlättar för de som vill starta en aktieklubb. Då ordnar banken med skatter, deklaration och årsbesked för varje medlem så att ni kan koncentrera er på aktiehandeln.