Hedgefonder

Hedgefonder

Hedgefonder har fått sitt namn från det engelska språket och enkelt förklarat kan man säga att en hedgefond är något man använder sig av om man vill skydda sitt sparande eller en portfölj.

Till skillnad från aktier, indexfonder och räntefonder har en hedgefond inte en definition som är lika självklar. Orsaken till detta är helt enkelt eftersom inriktningen för fonderna kan variera väldigt mycket.

Syftet med att använda sig av hedgefonder är helt enkelt för att man vill minska risken att bli av med pengar när marknadsrörelserna är stora och på så vis säkerställa en bra avkastning, oavsett hur marknaden ser ut. Här nedan kan du se de bästa hedgefonderna senaste året.

Bästa hedgefonderna 2024

HedgefondUtv. 1 årAvgift
1.Alcur Select+66%1,00%
2.Plain Capital ArdenX+44%1,50%
3.Adrigo Small & Midcap+43%1,00%
4.Coeli Absolute+28%1,50%
5.Nordic Cross Stable+27%0,90%
6.Norron Select+27%1,50%
7.Elementa+21%1,50%
8.Origo Quest+21%1,35%
9.Alcur+16%1,00%
10.Brummer Multi+13%1,00%

Alcur Select förvaltas av Wilhelm Gruvberg och fonden fokuserar på aktier i små- och medelstora företag i Norden. Fonden kan blanka aktier och kommer över tid att en positiv nettoexponering mot marknaden. I fonden kan de 6 största positionerna utgöra 60 procent av fondens värde vid investeringstillfället.

Vad är en hedgefond?

Innan du börjar att placera dina pengar i hedgefonder är det viktigt att du har förståelse för vad en hedgefond faktiskt är. Tittar man på hur det ser ut i Sverige brukar denna fondtyp klassificeras som en specialfond. Det betyder att du som investerare kommer ha betydligt friare och bättre regler när du vill placera.

Förvaltaren för fonden kan använda sig av många typer av olika tillgångar och här finns även möjlighet att testa vilken investeringsstrategi som man själv önskar. Vilken avkastning du som investerare kommer att få beror på hur skicklig förvaltare du har. Detta gör att en hedgefond skiljer sig väldigt mycket från andra alternativ, där det istället är marknadens utveckling som kommer ligga till grund för avkastningen.

Populäraste hedgefonderna

HedgefondÄgareUtv. 5 år
1.Atlant Stability2 273 st+6,6%
2.Catella Hedgefond1 071 st+0,11%
3.Brummer Multi-Strategy1 020 st+14,5%

Så funkar hedgefonder

Har du precis börjat att intressera dig för de olika aktier och fonder som finns på marknaden? Då kan hedgefonder vara ganska svåra att förstå sig på. Hedgefondens portfölj är i många fall mycket komplex och kan innehålla ett flertal olika typer av innehav.

En hedgefond kan bland annat innehålla aktier, men den kan också erbjuda valutor, obligationer, råvaror, terminer och optioner. Med en hedgefond kommer du också själv att kunna välja om du vill använda dig av belåning och blankning.

Skillnaden mot en vanlig fond

Det finns flera saker som skiljer hedgefonder från vanliga fonder. Jämför man med exempelvis aktiefonder är det en absolut avkastning som hedgefonderna har som mål och här slipper du dessutom de allra flesta placeringsregler.

Ytterligare ett inslag som kännetecknar fondalternativet lite extra är att förvaltningsavgiften kommer att vara prestationsrelaterad. Det betyder att avgiften baseras på hur skicklig förvaltare som du har, vilket också ligger till grund för vilken avkastning du kommer att gå.

Det är dock inte hela förvaltningsavgiften som är prestationsrelaterad, men den del som är det kommer inte att utgå förrän fonden lyckats slå jämförelseindex. Det är inte helt ovanligt att många människor som förvaltar hedgefonder dessutom har en hel del privata pengar placerade i den.

Fördelar och nackdelar

Hela målet med en hedgefond är att du som investerare ska få en så positiv utveckling som möjligt, oavsett om börsmarknaden går ner eller upp. Genom att ta reda på för- och nackdelarna med hedgefonder blir det lättare för dig att avgöra om alternativet passar dig eller inte.

Fördelar – Den främsta fördelen med att välja hedgefonder är att du minskar din risk för att förlora pengar när och om börsen skulle börja gå ner. Det är inte ovanligt att kurssvängarna är mycket lägre, om man till exempel jämför med en aktiefond. En annan fördel är att förvaltningsavgiften oftast är lägre och du behöver bara betala den prestationsbaserade avgiften om fonden slår jämförelseindex.

Nackdelar – En stabilare avkastning vill alla ha, men en nackdel med hedgefonder är att du inte kommer att få ta del av börsuppgångar på samma sätt som om du hade valt en aktiefond. Många anser dock att denna nackdel är väldigt obetydlig i jämförelse med tryggheten som hedgefonden ger.

Att investera i hedgefonder

Att investera i hedgefonder är idag väldigt vanligt och det är också enkelt att komma igång. Du kommer kunna välja mellan många olika typer av hedgefonder där både risknivå, strategi och inriktningar varierar.

Det enklaste sättet att påbörja sin investering är genom att vända sig till en nätmäklare som Avanza eller en bank. Där kommer du att kunna köpa så kallade fond-i-fonder, såväl som andelar i en hedgefond. Observera att du inte kommer att kunna använda dig av PPM-systemet för att investera i hedgefonder.

Höga insättningskrav

Det är inte helt ovanligt att hedgefonder kommer med höga insättningskrav, men det är viktigt att inte dra alla över en och samma kam. Är man småsparare finns det hedgefonder som faktiskt har ett lägre minsta belopp och som kan lämpa sig riktigt bra.

Hedgefonder lämpar dig för daglig handel såväl som för handel per kvartal eller per månad. Hur mycket insättningskravet ligger på är svårt att säga, men upp mot 500 000 kr är inte ovanligt.

Aktiv förvaltning betyder hög förvaltningsavgift

Att förvaltningsavgiften i hedgefonder är högre än vid andra alternativ är kanske inte så svårt att förstå. Här tar förvaltaren en mycket aktiv roll och det resulterar i att avgiften också blir högre.

Överlag brukar man säga att grundavgiften ligger på 1 %. Därefter har du prestationsavgiften på cirka 20 % och det är alltså denna del som kan kännas kraftig. Hur hög prestationsbaserad avgift du får betala beror på hur bra förvaltaren har skött sitt arbete.

Vilka risker finns det?

Den främsta risken med att investera i hedgefonder är att din avkastning kommer att baseras på hur skicklig förvaltare det är som du har. Det finns också hedgefonder med både låg och högre risk. Om du vill ha ett tryggare sparande är det alltid bäst att välja lågriskalternativet.

Vi rekommenderar även att du satsar på att använda dig av fondtorg, eftersom detta (i de flesta fall) gör att du kan komma in utan höga insättningskrav som sätter käppar i hjulen.

Bra hedgefonder historiskt

När du vill börja investera i hedgefonder är du säkerligen nyfiken på vilka fonder det är som har presterat bäst historiskt. Kom ihåg att en historisk avkastning aldrig är en garanti för framtida avkastning.

Lista på svenska hedgefonder

Är det enbart svenska hedgefonder som du är intresserad av? Inga problem! I Sverige finns det en hel del riktigt bra hedgefonder som du kan använda dig av. De som listas nedan var de främsta valen under våren 2020.