Lönsam läsning

Jag ska ge dig boktips på några av de bästa böckerna jag har läst inom sparande och investeringar. En lista med tips kommer också i slutet av artikeln.
Boktips för att bli rik
Det sägs ofta att den bästa investeringen du kan göra är i dig själv, och jag kan bara hålla med efter att ha läst ett stort antal läsvärda böcker om investering. Böckerna har hjälpt mig att ta tag i min privatekonomi och har inspirerat samt motiverat mig till att få bättre koll på sparande. Här kommer de böcker som påverkat mig mest.

Vägen till ekonomisk frihet är kunskap

Här kommer mina favoritböcker som garanterat hjälper dig med din privatekonomi.


The Richest Man in Babylon


The Richest Man in Babylon tillhör min favoritsamling och jag önskar att jag köpt boken tidigare. På ett pedagogiskt och lättsamt sätt berättar boken en historia från förr om en man som börjar bygga upp en förmögenhet och hur densamma sedan förvaltar den.

Resan till förmögenheten var full av lärdomar och det är smärtsamt att läsa om de misstag mannen i boken gör till en början. Om du inte vill att jag ska avslöja mer om bokens innehåll så kan du beställa boken direkt hos Bokus här.

Jag tycker boken är ett givet val till samlingen då du här får en sund inställning till ränta-på-ränta effekten och hur långsiktigt sparande är oslagbart. Mina favoritdelar i boken handlar om:

  • Hur pengar gör det möjligt att njuta av det bästa världen har att erbjuda
  • Att lagarna runt pengar inte har förändrats på sex tusen år
  • Hur du gör din bostad till din mest lönsamma investering


Det jag kan garantera dig är att efter du har läst boken kommer du tänka annorlunda. Du kommer tänka på ett smartare sätt kring din privatekonomi och se att den ekonomiska historien återupprepas om och om igen. Boken är en riktig klassiker inom ekonomi och jag hoppas du finner den köpvärd.

Om du är en person som lär dig bra av historier så är det här boken för dig. Gillar du däremot faktaböcker med steg-för-steg instruktioner så är det här inte boken för dig.

Jag själv föredrar när kunskap förmedlas på tilltalande sätt i form av en berättelse.

Mitt betyg: 8/10

Köp boken nu


Rich Dad, Poor Dad


Rich Dad Poor Dad är en världskänd bok på engelska som har blivit både hyllad och kritiserad. Boken tar upp ett känsligt ämne, nämligen pengar och hur du ska tänka för att bli rik. Boken lämnar ingen opåverkad, det är ett som är säkert. Här förklarar jag varför.

Jag tillhör den skaran som hyllar boken och måste erkänna att jag säkert har läst boken 4-5 gånger. Varför är just den här boken så bra kanske du undrar? Jo därför att den ger oss vanliga småsparare en chans att ta till oss kunskap som annars de rika inte gärna vill ska nå ut till låg- och mellanklassen. De tjänar nämligen sina pengar på oss.

Författaren Robert Kiyosaki har blivit både förföljd och hotad för att ha skrivit en bok om hur rikedom skapas. Många kritiker fastnar på detaljer i boken och missar det viktiga budskapet: Att alla bör fokusera på att göra sin ekonomiska situation till det bättre.

Han berättar sin historia och hur han tidigt lärde sig tänka i de banorna som skulle göra honom stenrik på bostäder, aktier, fonder och företagande. Bokens titel syftar på hans uppväxt där han såg upp till sin egen fattiga pappa och sin kompis rika pappa.


Den här boken ger dig konkreta exempel på hur du ska göra för att få samma fördelar som rika människor har. Hemligheten är att samhället är en spelplan och du måste lära dig spelets regler för att nå dit du vill. En nyhet är att du kan beställa boken på svenska hos Bokus. Vill du hellre läsa den på engelska så finns boken att beställa här.

Rich Dad boktips

Om du gillar steg-för-steg böcker med tydliga exempel och illustrationer så är det här boken för dig.

Du bör läsa boken med ett öppet sinnesslag då den går emot allt du har lärt dig om pengar.

Mitt betyg: 10/10

Köp boken nu

Bra böcker inom ekonomi och investeringar

Om du vill ha fler boktips så kan jag rekommendera följande:

Buffett: The Making of an American Capitalist – Den bok som beskriver Buffetts privatliv närmast tycker jag. Även mer detaljerat kring hans bolagsköp i karriären. En av de bästa biografierna om Warren Buffett tillsammans med The Snowball . Mycket läsvärd!

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person – Svensk bok skriven av Per H Börjesson som följt Warren under många år. Jag fick ny kunskap om Buffett förklarat på svenska. Bra bok!

The Essays of Warren Buffett – En bok som samlat alla Buffets aktieägarbrev till sina investerare. En helt okej bok om du inte orkar gräva fram alla årsredovisningar på nätet.

The Intelligent Investor – Boken som är skriven av Warren Buffetts läromästare Benjamin Graham. Denna bok var länge Buffetts bibel. Lite tungläst, så du behöver läsa den flera gånger.

One Up On Wall Street – Mycket bra investeringsbok som lär dig hur du ska värdera bolag baserat på vinsttillväxten och hur du känner igen när marknaden har fel.

The little book that still beats the market – En tydligt och enkel guide om hur du slår index på lång sikt. Professor Bruce Greenwald har sagt att det är den bästa boken skriven inom modern värdeinvestering. Författaren Joel Greenblatt använder i boken ”The magic formula” som sorterar ut de mest lönsamma bolagen till lägst pris.

Common stocks & common sense – Detaljerad insyn i hur Edgar Wachenheim utvärderar och analyserar bolag och aktier. Från 1990 till 2014 hade författaren 18% avkastning per år. Boken passar dig som redan har avancerad kunskap om bolagsvärdering.

The big secret for the small investor – Boken handlar om fördelarna som en liten investerare kan ha mot en fondförvaltare. Några handfasta råd är att investera i småbolag och ha en koncentrerad aktieportfölj.

The Warren Buffett stock portfolio – Skriven av Mary Buffett och handlar om varför Buffett gillar bolag som är gamla och har stabila vinster som obligationer. Mary räknar och värderar 17 aktiecase som Buffett varit/är ägare i såsom Coca cola, Johnson & Johnson, Moodys, Wal-Mart och Wells Fargo.

Beating the Street – Värdefulla tips på hur du blir en bra stockpicker steg-för-steg och exempel från när Peter Lynch förvaltade sin fond Magellan. Svar på hur man känner igen bra köp i cykliska och opopulära aktier.

Common stocks and uncommon profits – Buffett brukar ofta säga att han är 15% Fischer i sin investeringsstrategi. Det här är Philip A Fishers kända aktiebok som beskriver detaljerat hur du uvärderar ett bolags kvalitativa egenskaper såsom personal, ledning, kultur och produkter. Aktieboken är lite trög att läsa eftersom den är skriven på 50-talet, så du behöver lägga ifrån dig den ibland. Enligt mig är nog kunskapen i boken lättare att applicera på onoterade bolag som du ska köpa.

The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life – I den här biografin får du reda på varför Buffett har blivit som han blivit. Hur såg utväxten ut och varför sökte han sig till bolag som inte förändrar sig? Läs om hur Buffett förändrades som investerare genom sitt liv.

Simma med hajar : en resa mot finansvärldens innersta – Intressant bok om finansbranschen i London. Ger en bättre förståelse för hur branschen och folket i den fungerar.

Teknisk analys med Johnny Torssell – Intressant bok för dig som vill lära dig om teknisk analys och hur flöden påverkar aktier på börsen. Vettigaste boken jag har läst inom teknisk analys.

Svenska miljardärer – Välskriven bok om några av Sveriges största entreprenörer och finansprofiler. Boken är ett måste för dig som är intresserad av näringslivet.

Så kan du också bli en miljonär innan 30 och pensionär innan 40 – En hemlig bloggare berättar om hur han lyckades spara sin lön och investera den över börsen, för att efter 5 år ha blivit miljonär. Den här boken är för alla som vill spara sig till rikedom.

Fler bra investeringsböcker kommer

Jag uppdaterar den här listan på läsvärda böcker löpande efter att jag läst dem. Exempel på kategorier av böcker:

  • aktier och aktievärdering
  • hur du investerar i onoterade företag
  • pengar och sparade i allmänhet
  • direkta fastighetsinvesteringar

Har du tips eller en rekommendation på någon bra aktiebok som inte finns med på listan? Kommentera gärna nedan!