Vanliga frågor

vanliga frågor om pengar

FAQ – Här kan du få hjälp med de mest vanligt förekommande frågorna.

”Vilka aktier äger du?”
Svar: Jag kommenterar inte längre mina aktieaffärer. Det tar för mycket tid i anspråk.

”Jag har förlorat pengar på en fastighetsaffär/aktieaffär, hur kan jag snabbast vinna tillbaka pengarna?”
Svar: Jag tycker att du först borde acceptera att du har förlorat pengarna och sedan släppa tanken på att ”vinna” tillbaka pengarna. Ta distans från marknaden ett tag och fundera på vad som gick fel i affären. Sätt sedan upp en investeringspolicy för dig själv med regler på hur du får agera med dina pengar vid investeringar. Du ska inte se investeringar som ett lotteri utan som långsiktiga tillgångar. Försök lämna känslor utanför dina investeringsbeslut så kommer det gå bättre.

”Vad tycker du om aktie X?”
Svar: Jag är försiktig med att uttala mig om bolag som jag inte är insatt i eftersom det krävs många timmars arbete att analysera ett företags siffror och verksamhet. Ibland kan jag dock ge en personlig åsikt på bloggen om en aktie, då hittar du enklast den åsikten under bolagsnamnet i fältet ”Etiketter”. Hittar du inte bolaget där så kan du alltid fråga i kommentarsfältet efter ett inlägg.

”Jag tänker börja investera på börsen, har du några bra tips?”
Svar: Många ser börsen som ett spel eller lotteri när de är nybörjare. Mitt tips till dig är att först lära dig hur börsen fungerar och vad alla nyckeltal betyder för aktier. Innan du börjar handla så bör du också sätta dig in i fundamental analys och hur du ska läsa en balansräkning, resultaträkning och kassaflödesanalys. Det är farligt att lyssna för mycket på andra i början, försök utgå från din egen analys. Börja med att läsa artiklar på den här sidan om hur du lär dig investera och bestäm dig sedan för vilken typ av placering som är rätt för dig.

”Har du tips på någon bra bok om investeringar?”
Svar: En bra början är att läsa dessa två investeringsböcker som ger dig en första idé om hur du ska tänka kring pengar.

”Hur ställer du dig till krediter?”
Svar: Jag har inget emot lån och krediter och tycker det går under eget ansvar. Själv är jag försiktig med belåning på aktier. När det gäller krediter i vardagsekonomin så kan jag förstå de som använder till exempel kreditkort som en buffert medan man väntar på löneutbetalningen i slutet av månaden. Sålänge man betalar av sina skulder innan nästa lön så kan det säkert vara en vettig lösning om man har ont om kontanter.

3 svar på ”Vanliga frågor”

  1. Har precis sålt ett hus, vid separation, inte hittat något nytt intressant objekt ännu, hur bör jag investera vinsten i avvaktan på att rätta objektet dyker upp?

    • Hej Camilla! Om du inom närmaste 3 åren ska köpa bostad så hade jag lagt pengarna på ett sparkonto i väntan på att rätta objektet dyker upp. Aktier eller fonder kan snabbt gå ner i kurs och då är det inte roligt att behöva sälja. Själv investerar jag bara pengar som inte behövs närmaste 5-10 åren.

  2. Hej! Följande gäller för mig, har buffert på ca 300 000 kr, de ligger på fasträntekonto, bundna 6 månader ”åt gången”, får 0,35% i ränta. En inv. blev inte av så jag tänkte lägga pengarna på annat för att få större avkastning framöver. Vill inte ta större risker med sparandet. Sparhorisont – 5-10 år, min ålder 67 år.

Kommentarer är stängda.