Sveriges ekonomi

Sveriges ekonomi just nu med inlägg som kommenterar aktuella händelser och nyheter. Inläggen kan vara synpunkter och fakta om reporänta, bnp, inflation, statsskuld och arbetslöshet. Tips på vad andra tidningar skriver kan också vara aktuellt. Håll tillgoda med kunskapen i inläggen nedan.

Dessa sedlar och mynt blir ogiltiga i sommar

Den 30 juni i år blir flera mynt och sedlar ogiltiga. Se till att byta ut dina pengar i tid, då det är lätt att glömma annars. Svenska hushåll har totalt 2,4 miljarder kronor i sedlar och mynt som snart blir ogiltiga. Summan av dessa mynt motsvarar 11 000 ton eller 28 fullastade jumbojets. De två smidigaste alternativen för att… Läs Mer »

Hushållens skulder och höga värderingar överallt

Många tillgångsklasser som bostäder, aktier och obligationer är på rekordvärderingar. Detta samtidigt som skulderna aldrig har varit så här höga. Även om du som investerare ska fokusera på att värdera enskilda bolag så skadar det inte att höja blicken ibland. Är du medveten om riskerna på marknaden så är du mentalt förberedd den dagen då alla kurvor går åt andra… Läs Mer »

Intervjuer med Fredrik Lundberg

Fredrik Lundberg är en investerare och företagare som jag beundrar, hans handlingar tyder på självbehärskning och ett otroligt tålamod. Två bra egenskaper om du ska lyckats med långsiktiga placeringar och ledarskap. Fredrik är idag VD i L E Lundbergföretagen, Styrelseordförande i Fastighets AB L E Lundberg, Hufvudstaden, Holmen, Industrivärden och Indutrade samt Vice ordförande i Handelsbanken och Styrelseledamot i Skanska. Med så många… Läs Mer »

Återblick: Löpsedlar finanskrisen 2008

Nu när rädslan är stor på marknaden tänkte jag att vi skulle göra en återblick på hur löpsedlarna såg ut när finanskrisen bröt ut 2008. Bankkrisen kan på allvar sägas ha drabbat Sverige efter sommaren 2008. När andra banker minskade sin utlåning i Baltländerna ökade Swedbank, vilket de fick stor kritik för. Swedbank var den enda av storbankerna i… Läs Mer »

Hemligheten om primära källor till rikedom

Visste du att det finns sektorer i västvärldens ekonomi som staten tycker är viktigare än andra? Så viktiga att de ger dig skattelättnader, skatteavdrag, bidrag och subventioner för att få dig som entreprenör och investerare att starta företag inom området. Som privat investerare i denna sektor får du fördelar som du inte kan få på börsnoterade aktier. Varför… Läs Mer »