Inte heller den här gången sänker Riksbanken räntan

Av Placeraren | juli 3, 2013
0 Kommentarer
Reporäntan ligger kvar

Stefan Ingves

Idag kom beslutet att reporäntan blir oförändrad på 1,00%. Däremot justerades räntebanan ned en aning vilket indikerar att Riksbanken är osäker på hur hösten kommer att utvecklas.

Sveriges ekonomi har problem liksom andra delar av världen. Frågan är om det här är början på en rad räntesänkningar kommande år? Både USA och Europa har låg BNP-tillväxt och kredittillväxten har börjat stanna av. Vad ska driva konsumtionen om folk inte kan låna mer pengar undrar jag?

Sänk räntan till 0,75% tyckte två riksbankschefer

Två av riksbankscheferna röstade för en sänkning av räntan ner till 0,75%. Anledningen till att övriga ledamöter inte röstade för en sänkning är att man är rädd för skuldsättningen hos befolkningen. Med en lägre ränta riskerar man att befolkningen i Sverige börjar spekulera och ökar sin belåning mot den redan ansträngda bostadsmarknaden. Min personliga reflektion är att räntan skulle ha sänkts för länge sedan om inte Riksbanken behövde ta ställning till den svenska skuldsättningen på bostadsmarknaden.

Det blir intressant att se hur regeringen kommer stimulera ekonomin under hösten. Det är snart nyval i Sverige. Vågar regeringen ha en samhällsekonomi på botten inför ett nyval? Eller kommer man att se till att 2014 blir ett lyckans år inför valet?

Ett som är säkert är att räntesänkningen kommer att göra att aktörer med sparkonton kommer sänka sparräntorna som de erbjuder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *