Inlåningsränta

Inlåningsränta är ett annat ord för den sparränta du erbjuds på sparkonton hos banker och inlåningsföretag. Om bankerna har ett stort behov av kapital så ökar de inlåningsräntan för att folk ska sätta in pengar hos dem.

Idag är inlåningsräntan mycket låg på svenska sparkonton hos storbankerna. I nuläget är den bästa bankräntan du kan få mellan 0-0,5% sparränta hos de flesta större aktörer. Väljer du nischbanker och inlåningsföretag så kan du fortfarande få en hög sparränta på 3-6,5%. Här är ett inlåningsföretag med bäst sparränta:

  • 4spar – 6,5-10% sparränta

Anledningen till att dessa företag kan erbjuda en så bra sparränta är för att de behöver pengar för att expandera sina verksamheter. Nackdelen med deras sparkonton är att de saknar insättningsgaranti. Om inlåningsföretaget skulle gå i konkurs så blir du av med ditt sparade belopp.

Inlångsränta är de pengar du får i ersättning för att du har ditt sparkapital stående på kontot.

inlåningsränta

Bästa inlåningsränta

Den absolut bästa inlåningsräntan kan mindre inlåningsföretag erbjuda. Kom dock ihåg att sprida ut dina pengar på olika konton då de saknar insättningsgaranti. Anledningen till att storbanker som Handelsbanken och Swedbank inte längre har en attraktiv sparränta är på grund av överflöd av kapital. De nya Basel regelverket i kombination med expansiv penningpolitik har gjort att svenska banker är välkapitaliserade, vilket gör att man slår av på inlåningen. Dessutom har den låga styrräntan gjort att bankerna får sämre betalt för sin utlåning av pengar vilket gör att räntenettot blir sämre. Detta gör att bankerna är återhållsamma med ny utlåning.

Flytta gärna dina pengar från lönekontot till ett sparkonto, annars får du ingen ränta. Hygglig sparränta är relativt svårt att hitta idag därför väljer många att investera sina pengar i aktier eller fonder, därav den stora börsuppgång vi sett sedan år 2009.