Som småsparare är det alltid lurigt på börsen

börsfall väntar
Som småsparare är det alltid lurigt på börsen. Se upp för kraftiga börsfall framöver och ha en kassa ifall aktier blir billiga i år.

Under mars börsmånad har jag mest tittat på och läst rapporter. Inga aktieköp har gjorts under månaden. Jag tror inte på den uppgång vi sett på börsen utan fortsätter att avvakta köp tillsvidare.

Trist aktiemarknad

Som jag skrev i det tidigare inlägget Bearmarket 2016 i januari så tror jag fortfarande börsen ska ner. Jag har samlat kassa och utdelningarna som kommer nu får ligga kvar i depåerna. Min tro är att vi får se en sämre börs framöver och att många kvalitativa aktier kommer ner i pris. De pengar som inte ligger i aktiedepåerna finns på sparkonton.

Bankerna har det tufft på börsen. Nordea är ner ca -35% sedan sin topp förra året. Nordea börjar bli relativt lågt värderad till sin vinst och egna kapital. På 72 kr får du dessutom 8,3% direktavkastning och 72% av vinsten delas ut. Rörelsemarginalen har fortsatt förbättrats och verksamheten är idag mer effektiv än för några år sedan. Oavsett om Nordea inte växer så uppfyller aktien mångas avkastningskrav i tider med låg ränta på sparkonton och obligationer. Jag är beredd att köpa fler aktier i Nordea.

Lägre vinster för H&M i framtiden?

Sveriges stolthet H&M har heller inte varit populärt på börsen. Sänkta riktkurser och rädsla för lägre vinster i framtiden har skrämt iväg köparna. Bruttomarginalen som marknaden alltid tittar på har fallit sedan 2010, vilket inte är konstigt då H&M inte valt att höja priserna på sina kläder allt för mycket. Kassaflödet är stabilt fast med högre investeringar senaste åren, vilket behövs för att plocka marknadsandelar. Vinstmarginalen ligger idag på knappt 12% vilket såklart är en bit ifrån historiska 17%, men det är naturligt när ett företag satsar i framtiden. Omsättningen har ökat stadigt och tids nog följer vinsten med. På 250 kr går det att köpa H&M till ca PE 20 och med en direktavkastning på 4% vilket kan vara dyrt ifall tillväxten inte återgår till historiska nivåer. Om tillväxten inte ökar så kan marknaden välja att handla ner HM-aktien rejält. Men kom ihåg att H&M är skuldfritt och avkastar 35% på eget kapital, om bolaget kan återinvestera vinsten igen så kan det bli bra på tio års sikt. Största problemet med HM är egentligen storleken, det blir svårare och svårare att växa.

Melker Schörling säljer i Loomis

I mars sålde storägarna Melker Schörling och Latour 13 procent av kapitalet i Loomis, så den aktien håller jag mig borta från. De positiva effekterna av att konkurrenter har gått i konkurs samt byte till nya sedlar borde börja avta nu. De flesta äldre sedlar (13 miljoner tusenlappar) har omsatts i handeln vid det här laget. Loomis aktiekurs låg på 285 kr innan Schörling och Latour sålde vilket är en extrem övervärdering av bolaget (grattis till en bra affär). Nedsidan från 280 kr borde vara omkring -50% i värsta fall och hittills har aktien bara sjunkit -20%, så aktien är fortfarande dyr enligt mig. Skuldsättningen har ökat och verksamheten är mycket kapitalintensiv.

Hur stor kassa har du i förhållande till resten av din aktieportfölj?

1 svar på ”Som småsparare är det alltid lurigt på börsen”

  1. Hej!

    Jag håller med dig att Nordea börjar se intressant ut och billig. Just nu har jag ca 10% av min portfölj i cash resterande är i fonder och aktier. Tänkt att kassera in efter april månad för att avvakta utvecklingen.

Kommentarer är stängda.