Ekonomi

Ekonomi är ett brett ämne och handlar om läran att hushålla med pengar. I vardagen använder vi vanligen ordet ”ekonomi” när vi pratar om samhällsnyheter med finansiell karaktär eller när vi pratar om kronor och ören i privatekonomin.

Inom utbildning brukar vi prata om nationalekonomi eller företagsekonomi. Vanliga utbildningstitlar du stöter på inom ekonomi är Civilekonom och Ekonom.

  • Nationalekonomi handlar om små aktörers påverkan, det vill säga mikroekonomi, och länders ekonomiska påverkan som brukar kallas makroekonomi. Läran har sitt fokus på utbud och efterfrågan som är en central teori inom ekonomi.
  • Finansiell ekonomi handlar om penningmarknaden och hur pengar rör sig in och ut i olika tillgångar på marknaden.
  • Företagsekonomi är studier i ett företags resultat- och balansräkning. Ämnet rör allt som har med företaget att göra såsom redovisning, bokföring, ekonomistyrning, marknadsföring och hur omvärlden ser ut kring företaget.
  • Ekonomisk historia är en berättelse om hur Sverige blev vad det är idag. Vilka politiska regler förändrade ekonomiska klimtatet i landet? Vilka företag exporterade och skapade rikedomarna? Ur historien och händelser från förr kan vi lära oss mycket om framtiden.
  • Privatekonomi är allt som rör dig som privatperson och ditt hushåll. Hur förbättar du din ekonomiska situation? Det är ämnet för den här bloggen.

Spara eller låna?

ekonomi
För att förbättra din ekonomi så kan du spara pengar till en buffert. Då kan du känna dig trygg och friare ifall det oförutsedda händer eller om du får en klump räkningar på en gång. Eller så kan du spara till något du vill köpa eller uppleva, till exempel en ny TV eller en utlandsresa till Thailand.

Ett bra råd är att försöka spara 10% av din lön varje månad under ett år. Lyckas du med det målet så kan du själv öka sparande till 20% av inkomsten nästa år. De pengar som du sparar kan du sätta in på ett sparkonto med bra sparränta. När du har tid kan du sedan läsa på och köpa fonder eller aktier för dina sparpengar, avkastningen brukar bli högre än på sparkontot. Kom dock ihåg att fonder och aktier kan minska i värde så en lång tidshorisont behövs i ditt sparande.

Om du inte har tiden för att spara pengar så kan du även låna pengar via privatlån eller smslån för att kunna köpa något. Eftersom du du lånar slantar som du inte har så måste du betala en ränta på de lånade pengarna. Ditt köp blir därför alltid dyrare än om du hade sparat ihop pengarna, men i gengäld får du ditt köp eller upplevelse på direkten. Det finns idag olika lånetyper för konsumtion såsom privatlån, snabblån, blancolån och kreditkort. Räntan skiljer sig åt liksom villkoren så jämför alltid lånen och långivare med varandra för att få bästa affären. På konsumtionslån är alltid räntan högre eftersom ingen säkerhet ges ut till kreditbolaget eller banken. När du jämför lån så kolla alltid på effektiva räntan eftersom den inkluderar avgifter som kreditbolaget tar ut. Innan du får ett lån så måste långivaren göra en kreditupplysning på dig för att se om du har betalningsanmärkningar och vilken inkomst du har deklarerat. Uppgifterna kommer från Kronofogden och Skatteverket och syftet för lånegivaren är att få en helhetsbild av din ekonomi.