Debatt om att klyftorna mellan fattiga och rika växer

EFN.se har nyligen haft ett debattinslag med fokus på om vi har växande klyftor i samhället där rika gynnas. I denna diskussion har man bjudit in Theodor Kallifatides, författare, Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande Svenska Riskkapitalföreningen och Sven Hagströmer, finansman.

Efter att att tittat på programmet så kan jag bara konstatera att pengar är ett känsligt ämne att prata om och att både deltagare och programledaren Lennart Ekdal tappar självbehärskningen flera gånger. Alla som är med och diskuterar svarar på frågan från sitt eget perspektiv och där blir det en krock med flera olika åsikter.

klyftor mellan fattiga och rika

Därför finns det klyftor mellan rika och fattiga

Det som slår mig är att det bara diskuteras kring skola, fastighetspriser och att börsen har gått upp. Men ingen går in på varför det ser ut som det gör? Enligt mig så är det självklart, vi har ett regelverk och vi har ett system som gör att vissa prestationer och val gynnar vissa individer. Staten har konstruerat systemet på så sätt för att skapa ordning och för att uppmuntra ett visst beteende hos befolkning som ska vara till det bättre för samhället i stort. Staten kan nämligen inte själva skapa alla jobb, de behöver folket för att skapa jobb.

De som då testar sina vingar och blir företagare eller investerare och tillför nya jobb eller kapital belönas med lägre skatter. Därför finns alltid dessa klyftor i samhällen. Vissa individer är helt enkelt duktiga och villiga att lägga tid och energi på att ta risk för att få en högre avkastning på livet och sina pengar. Kom dock ihåg att 7/10 nystartade företag misslyckas, så resan till rikedom är svår. Att sedan behålla rikedom över tid är ännu svårare.

Lästips: Så här blir du rik i Sverige.

I slutändan handlar det också om vilken livslott du har fått, i vilket land föddes du i?

livsbiljett
Livets lotteri – Visste du att det är 0,08 procents chans att födas i Sverige? Du har tur om du föds i Sverige.

Vad tycker du om debattprogrammet? Tycker du att det finns klyftor i samhället? Borde de rika dela med sig av sina pengar till de som har mindre?

Lämna en kommentar