Börsen

Allt om vad som händer på börsen idag. I inläggen nedan kommenterar jag marknadshändelser och uppmärksammar andras analyser och uttalanden. Jag har skrivit om de ämnen och nyheter på börsen som jag tror att du som småsparare och nybörjare på investeringar kan tycka intressant. Om du läser inläggen så kommer du lära dig om börsen och få en bättre känsla för framtida aktieaffärer.

Varning för Large-Cap bolagens värderingar

Storbolagen som handlas på Large Cap listan har historiskt haft ett genomsnittligt P/E-tal på 15-16. Det brukar innefatta att bolagen har en genomsnittlig tillväxt på 6-7% och en utdelning på 2-3%. Totalavkastning brukar då teoretiskt bli 9-10% per år. Idag har vi ett annat läge. Elefanterna på börsen är dyra. Aktiekurserna kan halveras Centralbanker har som du vet pumpat ut nya… Läs Mer »

Skräckindexet VIX på samma nivå som innan finanskrisen

VIX-index som mäter investerarnas ”rädsla” på USA-marknaden är nere under 10, vilket är riktigt låga nivåer historiskt. Siffran tyder på att placerarna trivs på börsen och att det finns en bred belåtenhet där ute, risken i marknaden upplevs låg.  Senast indexet var på dessa nivåer var under december 2006/januari 2007. Det är förrädiskt lungt på marknaden just nu, på gränsen… Läs Mer »

Buffett berättar om varför han sålt Wal-Mart

Warren Buffett har nyligen medverkat i en intervju med Rebecca Quick. Där utvecklar han sina resonemang från sitt årliga investeringsbrev till aktieägarna. Han pratar flygbolag, Apple, Walmart, Unilever och börsens värdering. Buffett om vikten av att hålla en del cash i aktieportföljen: ”Some years, the gains in underlying earning power we achieve will be minor; very occasionally, the cash… Läs Mer »

Varför vill entreprenörer börsnotera sina företag?

Varför väljer en entreprenör att börsnotera sitt bolag? Oftast är det för att bolaget behöver kapital för att växa snabbare eller för att göra en exitvinst och ta hem lite pengar för det man byggt upp under åren. Normalt tar det 6-12 månader att notera ett bolag och det kostar ca 2-3 miljoner kronor. Vanligaste orsakerna till att börsnotera… Läs Mer »

Donald Trump blir president och börserna skakar

Donald Trump blir president i USA efter en jämn valomröstning. Marknaden hade inte prisat in en vinst för Donald Trump och nu faller världens börser kraftigt för att justera riskpremien. Under närmaste tiden kommer börserna vara skakiga eftersom känslor kommer att styra och det tar tid för marknaden att anpassa sig till den nya situationen. Efter Brexit föll Stockholmsbörsen… Läs Mer »