Börsen

Allt om vad som händer på börsen idag. I inläggen nedan kommenterar jag marknadshändelser och uppmärksammar andras analyser och uttalanden. Jag har skrivit om de ämnen och nyheter på börsen som jag tror att du som småsparare och nybörjare på investeringar kan tycka intressant. Om du läser inläggen så kommer du lära dig om börsen och få en bättre känsla för framtida aktieaffärer.

Börsras skapade panik

Börsen har i ett par veckor rasat och nu i dagarna har fallet tilltagit. Bakom oron finns en förväntan om stigande inflation som kan leda till att räntorna höjs i snabbare takt. Om räntorna stiger så måste avkastningskraven bli högre, därför faller nu aktier runtom i världen. Hur länge börsnedgången varar går inte att svara på. Det kan… Läs Mer »

Börsåret 2017

OMX30 steg 4% under 2017, inklusive utdelningar så steg Stockholmsbörsen med 7,7%. Med andra ord ett typiskt genomsnittsår för börsen. Sedan börsbotten 2009 har Stockholmsbörsen inklusive utdelningar stigit 238%. Om du investerade 1 miljon kronor i gratisfonden Avanza Zero första januari 2009 hade den varit värd 3,4 miljoner kronor idag. Kursvinnare Starka Large cap-aktier under året var Evolution… Läs Mer »

Varning för Large-Cap bolagens värderingar

Storbolagen som handlas på Large Cap listan har historiskt haft ett genomsnittligt P/E-tal på 15-16. Det brukar innefatta att bolagen har en genomsnittlig tillväxt på 6-7% och en utdelning på 2-3%. Totalavkastning brukar då teoretiskt bli 9-10% per år. Idag har vi ett annat läge. Elefanterna på börsen är dyra. Storbolagens aktiekurserna kan halveras Centralbanker har som du vet pumpat ut… Läs Mer »

Skräckindexet VIX på samma nivå som innan finanskrisen

VIX-index som mäter investerarnas ”rädsla” på USA-marknaden är nere under 10, vilket är riktigt låga nivåer historiskt. Siffran tyder på att placerarna trivs på börsen och att det finns en bred belåtenhet där ute, risken i marknaden upplevs låg.  Senast indexet var på dessa nivåer var under december 2006/januari 2007. Det är förrädiskt lungt på marknaden just nu, på gränsen… Läs Mer »

Warren Buffett berättar om varför han sålt Wal-Mart

Warren Buffett har nyligen medverkat i en intervju med Rebecca Quick. Där utvecklar han sina resonemang från sitt årliga investeringsbrev till aktieägarna. Han pratar flygbolag, Apple, Walmart, Unilever och börsens värdering. Buffett om vikten av att hålla en del cash i aktieportföljen: ”Some years, the gains in underlying earning power we achieve will be minor; very occasionally, the cash… Läs Mer »